Verpakkingsdoosjes

Bij vrijwel alle producten, van groot tot klein, worden ze gebruikt: verpakkingsdoosjes. Dit kan gaan om functionele verpakkingen, zoals een kartonnen doos waarin zakken chips worden geleverd aan een supermarkt, tot aan luxe verpakkingen van juwelen of sieraden.   

Materialen

De verschillende verpakkingsdoosjes bestaan, afhankelijk van hun functie, uit verschillende materialen. Wanneer het puur functionele verpakkinsdoosjes betreft om producten schadevrij in te vervoeren van fabrikant naar leverancier, zijn deze meestal gemaakt van karton. Stevig genoeg om het product in kwestie te beschermen, maar duidelijk geen doel om te dienen als oogstrelend product. Wanneer het gaat om de genoemde juwelen of sieraden is het een totaal ander verhaal. Hierbij kan het vaak ver gaan.  Doosjes kunnen aan de buitenkant zijn afgewerk met een suede bekleding, of juist met een hoogwaardig kunststof hoogglans materiaal. Zo zijn doosjes van dure horloges bijvoorbeeld vaak aan de binnenkant voorzien van heus zijde of een ander gelijksoortig hoogwaardig materiaal. Vaak bepaald de waarde en de aard van het product het type materiaal waar het doosje van is gemaakt. Het sluit aan of vormt zelfs een geheel met het uiteindelijke product in kwestie.  Zo zijn smartphones in het hogere segment vaak verpakt in strakke kartonmen doosjes, die geheel naar het model en grootte van het toestel zijn ontworpen. Ook aan de binnenzijde ligt de smartphone in een uitsparing van karton, waaronder in andere uitsparingen de oplader en koptelefoontjes naadloos zijn weggewerkt zodat deze allen heel compact in het doosje zitten. Doosjes worden ook vaak gebruikt om geschenken mooi te verpakken. Het product dat is verpakt in het doosje krijgt zo tevens een aangenamere aanblik wanneer er aandacht en kunde is gestoken in het ontwerp van het doosje.   

Productie

Er zijn meerdere fabrikanten die zich uitsluitend toeleggen om het fabriceren en ontwerpen van verpakkingsdoosjes. Dit gaat in grote getalen en zij worden door de hele industrie ingehuurd om doosjes te ontwerpen en te fabriceren. Dit gaat vaak op bestelling van de fabrikant of klant, die een specifieke beschrijving, danwel eisenpakket aanbrengt, waaraan de doosjes moeten vodoen. Daarbij is werkelijk alles mogelijk. Van gangbare vierkante of rechthoekige kartonnen doosjes tot aan doosjes die het exacte model van het betreffende product hebben, bijvoorbeeld een doos in de vorm van een gitaar of in de vorm van een fles champagne.   

Post

Ook de postbedrijven bieden de optie om verpakkinsdoosjes te gebruiken bij het verzenden van een product. Op de postkantoren of websites van de pakketbezorgers worden diverse soorten en maten doosjes aangeboden om je product veilig en schadevrij te verzenden. Tegen een vergoeding van vaak enkele euro's kun je je verzending laten inpakken in een doosje dat geschikt is voor jouw verzending.Tags:
443 Woorden

Over ons

Alles tussen printen en drukken Leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn blog. Ik ben Rutger en ben al jaren bezig met print- en bedrukkingsdiensten. Eigenlijk al van kinds af aan door de drukkerij van mijn vader! Je kunt dus wel stellen dat ik ben opgegroeid tussen de persen en zeefdrukken. Uiteraard is er veel veranderd sinds die tijd door de digitalisering. Ik weet dus prima mijn weg te vinden in moderne printen, maar dus ook in de oudere vormen van drukken. In deze blog vertel ik je over mijn ervaringen, geef ik je het laatste nieuws en geef ik tips zodat je helemaal wegwijs bent in de print- en bedrukkingsdiensten!

Zoeken

Categorie├źn

Archief

Recente artikelen

Verpakkingsdoosjes
3 april 2018